Gondoltam hétvégére összehozok egy könnyed kis listát. Összeszedtem a fülemet leginkább bántó kifejezéseket, amin egy kicsit el is filozofáltam mert hétvégén az ember ezt is megteheti. Akkor lássuk is!

 

Öt mondat, amit minden elemző életében egyszer használt már..

1.    Elemzői véleményem szerint- ez egy gyönyörű bevezető mondat, olyan ez az elemzőnek, mint az okos lány esete a királlyal (hoztam is valamit meg nem is). Csak az nem derül ki belőle, hogy most elemezett az illető vagy véleményt mondott, mert nem mindegy. Ugyebár egyetlen egy politikai elemző sem szeret véleményt mondani a médiumokban sem, esetleg egy baráti sörözés mellett igen, de hogy vállalja is a véleményét, amikor mindenki arra kíváncsi, na azt már nem. Pedig ha megfigyeljük a műsorvezetők mindig úgy kezdik, hogy erről és erről a problémáról kérdezzük xy politológus véleményét.

2.    A közhangulatból is jól leolvasható- ez a másik kedvencem, milyen közhangulat és hogy lehet azt egyáltalán olvasni, ez egy könyv cím?

3.    Szakértői véleményem szerint- Ez egy fokkal jobb, de miben is vagyunk szakértők, a politikában az elemzésben vagy mégis miben?

4.    Górcső alá vesz- Tudom, hogy mindenki ért a focihoz és a politikához, de ezek szerint az elemzők a kémiához is. Vagy esetleg ez a kifejezés azt jelenti, hogy az elemezni kívánt problémát csak mikroszkóp (górcső) alatt lehet megvizsgálni steril körülmények között, nehogy valami személyes vélemény is belekerüljön?!

5.   Köztudomású/közismert tény- Na ha valami közismert tény, akkor az ezt kijelentő személy vagy a tudását, tájékozottságát akarja fitogtatni vagy nevelő szándékkal okít minket, de ha a köz mégsem ismeri a tényt, akkor a kedves olvasó, hallgató bunkó ezek szerint..?

Természetesen biztos sok más kifejezés is van, de nagy hirtelen csak ennyi jutott az eszembe, úgyhogy várok minden újabb javaslatot, hogy bővüljön a lista.

 

Szerző: Margaret Alaine  2012.05.20. 12:09 Szólj hozzá!

Címkék: vélemény lista elemző kifejezések

A bejegyzés trackback címe:

https://plelemzek.blog.hu/api/trackback/id/tr954527211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása