Hallgatom a különféle reakciókat a most kiszivárgott pártfinanszírozás kapcsán és finoman szólva is csak nézek, mint az a bizonyos Rozi a moziban.

Emberek, elemzők, politikusok!!! Mondjuk már meg a frankót, lehet, hogy a Fidesz könnyen megválik az állam-bácsitól kapott pénztől, mert van nekik máshonnan, na de mi lesz a többiekkel?!

Tudom, hogy mindenki nagyon egyet tud érteni, azzal, hogyha azok a naplopók nem a mi adó forintjainkból lógatják a lábukat. Tény az is, hogy a mostani gazdasági helyzetben minden forint számít a költségvetésben. Ezért megpróbálom a lehetetlen és árral szemben úszva elmagyarázni azt, hogy szerintem miért nem jó, ha nem kapnak pénzt a pártok, honnan szerezhetnek esetleg pénzt..stb  

Vegyük is szépen sorba honnan szerezhet egy párt támogatást

1.    Tagdíjakból. Ez valóban egy létező és élő dolog, de a pártok általában egy jelképes összeget kérnek a tagságukért. Miért is? Mert a kutya nem fizetne, havi mondjuk 10. 000 ft-ot, hogy egy párt tagja legyen, mert: a pénzéért nem kap mást, "csak" a tudatot, hogy a tagja a neki szimpatikus oldalnak, esetleg kap mellé egy tollat és valami pártújságot is. (Persze, csak ha van pénze rá az adott pártnak. )

2.    Külföldi pártoktól. Na igen ez akár egy járható út lehet, a Jobbik mondjuk kér a francia szélsőjobbtól, az MSZP meg mondjuk a brit munkáspárttól, az LMP meg a svéd zöldektől. Ez eddig is működött/működhetett főleg kampány idején szakértőket, aktivistákat és pénzt küldtek a kis magyar "rokonoknak". Azt azért kétlem viszont, hogy annyi pénzt össze tudna bármelyik párt is kalapozni, amiből fent tudja magát tartani. (Ugyanis bármilyen hihetetlen a székházakban nekik is fűteniük kell és az alkalmazottakat is fizetni kell, mert senki nem dolgozik csak szívjóságból.)

3.    A nagytőkésektől, oligarcháktól. Természetesen vannak olyan tehetős pártszimpatizánsok, akik megtehetik, hogy mélyen a zsebükbe nyúlnak (ez most sincs másként), de -és mindig van egy de- a jelenlegi szabályozás szerint a fél millió feletti adományokat nevesíteni kell, nah azt most kevésbé tudom elképzelni, hogy mondjuk XY-on a nevét vállalva utal kedvenc pártjának. Ha ezt ki akarják kerülni természetesen sokszor 499.999ft utalásával ki lehet küszöbölni ezt a problémát is, de akkor kérdem én hol van az elszámoltathatóság. 

4.    Alapítványon keresztül. Ez is egy járható út, hiszen minden párt rendelkezik egy alapítvánnyal, amin keresztül lehet pénzt pumpálni nekik, de mint tudjuk ezt is ellenőrzik elég keményen (hál égnek), az adók 1%-ból meg nem hiszem, hogy összejönne elegendő pénz talán még a villanyszámlára sem.

 

Ötleteim természetesen még lennének, honnan szerezhetnek pénzt (pl. hitelt vehetnek fel…stb), de szumma szummárum a vége mindenképpen az, hogy nehéz illetve lehetetlen saját forrásból ma hazánkban megoldani tisztán ( remélem, mindenki érzi, hogy ezen van a hangsúly) az önfinanszírozást. Mert már tudjuk jól a kampányoknál sem sikerült ezt megoldani. 

Mi lesz akkor, ha nem kapnak pénzt a pártok?

Én szeretem a lehető legrosszabb esetet felvázolni, szóval ez most sem lesz másként. Mi van akkor, ha nincs pénzük a pártoknak. Nincs székház, elbocsájtják az alkalmazottakat, nincs se majális se semmi más. (Ettől azt hiszem, egyetlen választópolgár sem dől a kardjába vagy sírja tele a párnáját.) Akkor mi marad? Maradnak a megválasztott politikusok és a fizetésük, amiből fent tudják egyrészt magukat tartani és egy esetleg két alkalmazottat még tudnak fizetni a honoráriumokból a parlament által fizetett szakértők mellett.

Ha ezen felül marad pénzük, akkor természetesen országot járnak majd és lehet velük majd találkozni mondjuk a helyi cukrászdában (mert ugye helyi irodára se lesz pénz) ahol fogadóórát tartanak. Ettől persze még nem dől össze a világ csak logisztikázni kell.

Akkor most viszont jöjjön a legrosszabb, 2014-re nem lesz pénz se kampányra se semmire és akkor szépen csendben az utolsó ellenzéki párt is lekapcsolja majd a villanyt, lehúzza a rolót. Akkor majd jöhet az egy párt rendszer és társai és akkor majd álmodhatunk arról, hogy valaki, akárki is képviseli a jogainkat az érdekünket felszólal a kisebbségért. Persze tudom én azt, hogy ez nagyon  szélsőséges és persze csodák vannak, de ha nem is ez történik akkor egy olyan fekete, korrupt és átláthatatlan rendszer fog majd létrejönni, ami még a mostaninál is rosszabb. Így hát helló szép új világ!!

Remélem hát, hogy a fentiek alapján legalább sikerült elbizonytalanítani az olvasót és elgondolkodni azon, hogy mégis csak a szükséges rossz a pártfinanszírozás, még ha utált gyerek is a magyar demokráciában.

Szerző: Margaret Alaine  2012.05.18. 21:46 Szólj hozzá!

Címkék: pártok pártfinanszírozás

A bejegyzés trackback címe:

https://plelemzek.blog.hu/api/trackback/id/tr534524994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása